De OR in? Ja!

Je bent 24 en je wilt wat. De ondernemingsraad in! Huh? Ja, Wouter Colijn is een jonge ambitieuze werknemer bij de Syndus Group en stapte dit jaar in de rol van OR-lid. Logisch, vindt hij zelf, en super leerzaam!

“Ik ben continu op zoek naar nieuwe uitdagingen, zo zit ik in elkaar”, begint Wouter. “Daarnaast wil ik graag de organisatie beter leren kennen en dingen bijleren over bijvoorbeeld financiën, organisatiestructuren, -ontwikkelingen en personeelszaken. Maar wat ik in de huidige tijd vooral belangrijk vind, is om de wensen van het personeel te ventileren naar de directie.”

WENSEN DELEN

Wouter ziet hoe lastig het is om personeel te vinden en behouden en wil daar via de OR wat aan doen. “Personeel wordt tegenwoordig zo weggekaapt in de technische sector, dus je moet zorgen dat iedereen hier graag komt en blijft werken. Secundaire arbeidsvoorwaarden dragen daaraan bij. Door de wensen van het personeel met de directeur te delen, kan hij hier goed op inspelen.”

Kaders stellen

Wouter ziet dit als de belangrijkste taak van de OR. “Mensen die de OR niet kennen, denken vaak dat de OR altijd ergens voor of tegen is. Zo staan wij er niet in. Wij willen vooral kaders stellen die voor iedereen werkbaar zijn. We zijn hier nog wel zoekende in, want onze OR bestaat pas een half jaar. Door de explosieve groei van de Syndus Group de afgelopen jaren, kwam het verzoek tot het oprichten van een OR van onze directeur. Hij wilde graag een klankbord vanuit het personeel.”

Cursus

In het begin kwam er veel op Wouter en de overige OR-leden af. “We merkten al snel dat we een cursus nodig hadden om te begrijpen wat we met welke vraagstukken aan moesten, hoe we moesten rapporteren en wat we wel en niet konden delen met de achterban. Je moet echt alles nog ontdekken met elkaar. Zo’n cursus helpt daar enorm bij.”

Niet overal alles vanaf weten

Inmiddels hebben ze bij de OR van Syndus Group de taken goed verdeeld. “We hebben werkgroepen gevormd. De ene verdiept zich in bijvoorbeeld financiën en digitalisering, de ander weer in diversiteit, CAO, WOR (Wet op ondernemingsraden) of arbeidsvoorwaarden. Zo hoef je niet overal alles vanaf te weten. Eén keer per maand komen we samen en informeren we elkaar.”

Achterban

De werkgroepen zijn niet alleen handig voor de OR-leden zelf, maar ook voor de achterban. “Via het intranet Teamly communiceren we met onze achterban en kunnen zij ook zien bij wie ze voor welk vraagstuk terechtkunnen. We zijn daardoor heel makkelijk benaderbaar.”

Het verschil maken

Wat soms iets minder makkelijk is, zijn de vraagstukken die Wouter en zijn OR-collega’s voorgeschoteld krijgen. “Die zijn soms best moeilijk, maar het belangrijkste is om te beseffen dat het niet onze taak is om ze op te lossen, maar vooral om kaders te geven aan het traject en te controleren of alles correct verloopt. En daarnaast vind ik het ook heel leuk en waardevol om over nieuwe ontwikkelingen te kunnen meepraten. Dingen waarmee ons bedrijf het verschil kan maken de komende jaren.”

Al veel geleerd

Voor Wouter zelf heeft de OR sowieso al een mooi verschil gebracht. “Ik heb al veel geleerd, inhoudelijk, maar ook op andere vlakken. Bijvoorbeeld hoe mensen met andere achtergronden en niveaus anders werken en denken en hoe je daarmee moet omgaan. En welke competenties iedereen bezit en hoe je elkaar daarin kan versterken. De ervaring en de OR-cursus hebben me al veel nieuwe inzichten gegeven.”

Wouter Colijn : https://www.linkedin.com/in/woutercolijn/

 

☎️: 06 22812037 Daniela 
☎️: 06 53978568 Joost
📮daniela@zeelandretreats.nl
📮joost@zeelandretreats.nl

Artikel delen: